Alapítvány

Az Igazgyöngy Alapítvány

Alapítványunk 1999 óta működik Kelet–Magyarországon, a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikében, a berettyóújfalui kistérségben. Fenntartója egy művészeti iskolának, mely a tehetséggondozás mellett sajátos, művészeti alapú személyiségfejlesztésével sikeres integrációs modellt valósít meg, különös tekintettel a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre. Bár ez irányú oktatási sikereink nemzetközi hírűvé tették munkánkat, hiszen évente mintegy ötszáz díjat hoznak el tanítványaink különféle hazai és nemzetközi gyermek képzőművészeti versenyekről, nem elégedhettünk meg az oktatással, és tevékenységünket tovább bővítettük. Szükséges volt ez, mert felismertük, a mélyszegénységben élő gyerekek integrációja sosem fog megoldódni az iskola falain belül.

Komplex, stratégiaszerű munkára van szükség.

Így egy esélyteremtő modell fejlesztésébe kezdtünk, mely már mérhető eredményeket mutat. Ebben az oktatás- családgondozás, közösségfejlesztés – intézményi együttműködés hármas pillére a meghatározó.
Megpróbáljuk megkeresni az összes beavatkozási pontot, és erre a közösség bevonásával hatást gyakorolni. A skála nagyon széles, a családoktól a településfejlesztésig átfogja a problémát, szerepel benne pl. a krízishelyzetek elhárítása, az önfenntartás fejlesztése, motiváció kialakítása, munkahelyteremtés, stb. , szociális innovációk, és hagyományos elemek egyaránt. Nálunk indult el pl. a biobrikett program, sikeres villanyóra visszakötési programunk van, működő a kertprogramunk, újszerű az ösztöndíjprogramunk megközelítése, SZUNO projektünk pedig szociális innovációként is megállja a helyét.
Társadalmi kerekasztalunk tulajdonképpen egy szervezetfejlesztés, amit több helyen sikeresen kipróbáltunk már, és igen hatékony az együttműködések kialakításában.
A stratégiaszerű munka mérhető eredményeket mutat a mélyszegénységben élő, zömében roma társadalmi csoport integrációjában.
Eredményeink miatt egyre többen keresnek meg bennünket, önkormányzatok, civil szervezetek, egyetemek. Dolgozunk a modell adaptálhatóvá tételén is.

További információk
www.igazgyongy-alapitvany.hu