Biobrikett program

Idén is folytatódik Toldon biobrikett programunk. Immáron az alapítvány tulajdonában álló közösségi házban készül a tűzrevaló, helyi önkéntes brigádok által.

Programunkat 2013-ban két nemzetközi díjjal is jutalmazták: az Unruhe Privatstiftung a SozialMarie fődíjával és az Erste Alapítvány Társadalmi Integrációs díjával.

A biobrikett száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból, azaz növényi rostokból, előállított környezetbarát tüzelőanyag. A nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi-prés segítségével jóval alacsonyabb költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható.

E technológiát egy amerikai szervezet, a Legacy Foundation, fejlesztette ki, és több mint 45 fejlődő ország közösségeiben segített megalapozni a biobrikett gyártást. Ennek a rendszernek előnyei, hogy kis befektetéssel, helyi anyagok hasznosításával és egyszerű, kézi hajtású gépekkel egy közösség saját magának előállíthatja a tüzelőjét, így munkahelyeket teremt, csökkenti a helyiek tüzelőköltségét és megkíméli az erdőket. A felhasználható anyagok palettája nagyon széles, és minden közösség a helyben megtalálható forrásoknak megfelelően alakítja ki saját „receptjét”.

Mivel Toldot 1300 hektár szántóföld veszi körül, és a környéken az állattenyésztés visszaszorult, nagy mennyiségű mezőgazdasági melléktermék áll rendelkezésre. Ezzel szemben a tűzifa beszerzése óriási költségekkel jár a helyi családok jövedelméhez képest, és a TÜZÉP-en kívül csak illegális módon lehet hozzájutni. További problémát okoz, hogy néha a családok olyan anyagokat égetnek el – mint például ruhák, cipők, bútorok, műanyag vagy akár autógumi – melyek füstje az egészségre káros.

A program támogatói

Projektvezető

• Feldmár Nóra, ipari ökológus

• feldmar.nora@igazgyongy-alapitvany.hu

Linkek

Pillanatképek a 2013-as brikett szezonból

A 2012-es év története

Július

A folyamat kikisérletezése, előkészítése

Helyi felnőttek és gyerekek segítségével próbáltuk ki a prést, kerestünk megfelelő helyszínt a gyártáshoz, szereztünk be régi kádakat, tartályokat áztatáshoz és terveztük meg az üzemmel kapcsolatos további teendőket.

• papír aprítás és pépesítés

• A présgép használatának betanulása

• Kölönböző brikettkeverékek és formák

Alapanyag beszerés

Egy közeli nagy gazdaság növényi hulladékait, elsősorban napraforgóhéjat, beszállítottuk a termelés helyszínére, amelyet az egyik „igazgyöngyös” család bocsátott rendelkezésünkre saját kertjében.

Szárító építése

Az elkészült brikettekhez egy szárítót építettünk. A helyi önkormányzat biztosított munkaerőt és némi faanyagot is. A fólia megvédi a briketteket az esőtől, és benntartja a meleget, így gyorsítva a száradást.

Üzem indulása közmunkásokkal és „önkéntesekkel”

A brikett üzemszerű gyártásában három közmunkás vesz részt. Ezenkívül azoknak az embereknek, akiket az önkormányzat nem tud közmunkában foglalkoztatni, az Igazgyöngy felajánlott 30 nap önkéntes munkalehetőséget, ezáltal ők sem esnek el a szociális segélytől. Július második hetében hét önkéntes élt ezzel a lehetőséggel, így tíz fős csapattal kezdtük a munkát. Mindenki reggel héttől délután fél négyig dolgozik, amit a jelenléti ív aláírásával dokumentálunk.

Augusztus

Csapatépítés, brigádvezető kiválasztása

Eleinte páran nehezen értették meg, hogy igaz, ingyen dolgoznak, de a jelenlegi helyzetben nincs más módjuk, arra hogy jogalapot szerezzenek havi 22800 Ft (!) szociális juttatásra a jövő év folyamán. Fokozatosan a háborgást felváltotta a közös értelmes és hasznos munka iránti lelkesedés, minek következtében olyan is visszatért, aki az első nap után felmondott, sőt még a közmunkások közül is volt, aki a briketthez kérte magát, pedig itt nehezebb és valóban egész napos munka folyik. A csapatból találékonyságával, tapasztalatával és “hangyaszorgalmával” első perctől kezdve kiemelkedett Tücsök, aki elvállalta a brigádvezető szerepét.

Növekvő teljesítmény

A kezdeti napi 60 briketthez képest már átlagosan 500 brikettet állít elő a csapat az egyszerű fapréssel. Mindenkinek megvan a saját munkaköre; hárman a prést üzemeltetik, mások papírt aprítanak, felfűzik az elkészült briketteket vagy vizet hordanak. Mivel az idő kicsit lehűlt a papír lábbal való taposását egy betonkeverővel váltottuk fel, melyet az önkormányzat bocsátott rendelkezésünkre.

Egy új prést is megvásároltunk, mely valamelyest nagyobb teljesítményű, mint az eredeti, mivel egy olajnyomásos emelő segíti a kézi erőt. A két préssel várhatóan napi 1500 brikettet fogunk gyártani.

Szeptember-Október

Biobrikettel az energiaszegénység ellen Energiaklub Blog 2013.09.06.

14 thoughts on “Biobrikett program

1. the briquettes above are made by hands. it’s a opportunity to creat jobs in rural area. in many developed countries, especially in asia, africa, south-america, people are still using stoves for cooking and heating. people could collect biomass wastes to make briquettes. In areas that have access to coal, honeycomb briquettes are widely used. here is some info http://www.briquetter.cn/honeycomb-coal-briquette-machine

2. nagyon jó amit csináltok énis sokat csinálok de én egy kicsit másképen karton papirral szines papir uság papiral ösze tépve 2 napig áztatni utána beton keveröbe pépesitem utána hozá keverek fürészport vagy forgácsot vagy fa apritékot utána préselek

3. Szeretnék az önkormányzat vállalkozásáról több információt. Megkeresnék több ilyet és próbálnám elmagyarázni nekik a előnyöket. Ez nagyon remek lehetőség. Lehet, hogy jövőre magam is megpróbálnék összehozni egy ilyen vállalkozást.

4. Gratulálok !!
    Mi is szegénységben élünk és meg fogott ez a lehetőség!!
    Lehet ha az egészségünk megengedi neki vágunk jövőre!!
    Sok-sok sikert a falusiaknak és nagy kitartást !!Csak gratulálok!!
    Üdvözletem önöknek!
    Baranyainé

5. Gratulálok ! Hol lehet beszerezni ilyen présgépet házi használatra . Körülbelül mennyibe kerül a házi- kézi présgép ? Nyugdíjas vagyok . Fontos lenne .

• Kedves János!
      Az interneten “papírbrikett prés” kulcsszóval találhat különböző présgépeket. A legegyszerűbb fajta már 10 ezer forint alatt megvásárolható. Ami egyszerre több brikettet nyom az pár tíz ezer forintba kerül.

6. Üdvözlet, nagyon jónak találom az ötletet, fölleg a fent tarthatósága végett! Egy kérdés, ha szeretnék önöktől télre fűtőanyagot vásárolni, lenne e erre lehetőség? Üdvözlettel, és sok sikert!

Csizmadia András

• Kedves András! Egyenlőre az a célunk idén, hogy a falu nagyrészét ellássuk tüzelővel.. De ha a jövőben sikerül hatékonyabbnak lennünk, akkor akár eladáson is fogunk gondolkozni (bár a szállítás miatt ez csak a közelben élőknek érné meg valószínűleg).

7. Gratulálok!
    Próbálkozom magam is papírbrikettel szintén betonkeverővel. Idén kerül először a saját brikettem felhasználásra. Persze magam kicsiben csinálom.

Üdvözlet

8. Északi ország részbe nagy a szegénység mivel vállalkozó vagyok megláttam ezt az olcsó fűtési lehetőséget..szeretnék többet tudni róla és milyen támogatással tudnám ezt megvalósítani…kíváncsian várom válaszát…Üdv.Pappné

9. Üdvözlet,

L Ritók Nóra egyik blogbejegyzésében azt irja, hogy szűkében vannak az újságpapirnak és reméli, hogy fognak tudni többet szerezni. Emliti, hogy a karton nem jó annak a ragasztó tartalma miatt.

A Magyar Nemzeti Bank a kivont bankjegyeket ledarálja, téglaformába préseli, és fűtésre felajánlja.
    Ezek pl. az MNB nyilt napjain szabadon elvihetők, én legutóbb két ilyen daráltpénz-téglát is hazavittem.

• Thank you for your comment. I have seen a documentary about your work in Nepal, and it is truly impressive. As I saw you are also using briquettes for heating (not just cooking as in most countries). We would welcome any experiences you have, as it will be our first winter heating with briquettes in Told. — Nora

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.