Értékelés 2012/13-as tanév első félév

Az első félév bizonyítványait január végére kapták meg a gyerekek. Miután mindent áttanulmányoztunk, és beszéltünk a szüleikkel, a gyerekeket tanító pedagógusokkal, körvonalazódott a 2. féléves névsor.
Hála az egyre bővülő támogatóknak, a második félévben 33 „Igazgyöngy” ösztöndíjas gyerek lehet Told, Biharkeresztes, Körösszakál, Hencida, Magyarhomorog, Körösszegapáti, Tépe, Mezősas településeken.
Az első félév során érdekes jelenséget figyelhettünk meg, főleg Biharkeresztesen. Mintha az ösztöndíj lehetőségének híre most kezdett volna igazán dolgozni a köztudatban, a gyerekek, családok elkezdtek figyelni a tanulmányi eredményekre, magatartásra, figyelni a jegyekre, érdeklődni az iskolai dolgokkal kapcsolatban. Toldon olyan gyerekek kezdtek el tanulni, akik eddig a bukással sem törődtek, de most, mintha átváltozott volna a gondolkodásuk, iskolához való viszonyuk.
Sokaknál megtorpanást okozott a felső tagozatba lépés, esetükben türelmesebbek voltunk, hiszen tudjuk, ezt a váltást minden gyerek megérzi.
A versenyhelyzet hatására több kitűnő és jeles eredmény született, ők új jelöltekként kerültek be a rendszerünkbe. Öröm volt látni a gyerekeket, akik havonta hozták az általános iskolai ellenőrzőket, mutatva a sok ötöst… és örültünk azoknak is, akik hármasokat hoztak, mert az eddigi egyesek után ezek is nagy erőfeszítést tükröztek. Létre is hoztunk egy „ösztöndíjelőszobát”, ami 5000 Ft-os támogatást jelent. Olyan gyerekekre hoztuk létre, akik nagyon messziről indultak, és vagy tanulmányi eredményben, vagy magatartásban nem érik még el az ösztöndíjas szintet, de szerettük volna jelezni, hogy értékeljük az erőfeszítésüket, és buzdítjuk őket tovább. Jelenleg egy gyerek van ebben a kategóriában. Bizonyítottan érezzük tehát az elgondolás pozitív hatását. Azt is látjuk, hogy akik lecsúsztak, mennyire akarnak teljesíteni, és a családok mennyire támogatják őket. Az is jó, hogy a szülők már megértik, nem kiszúrásból kerül ki a gyerek, hanem mert jobban kell teljesítenie.