Karácsony Krisztina: Szivárványos

Ajánlott téma: 4-6 osztályig

Oktatási cél: Színtani ismeretek elsajátítása (színkeverés, spektrum színei), fantáziafejlesztés

Szükséges eszközök: vízfesték,  színes filctollak/ színes tűfilcek,  alkoholos filc, esetleg tempera

Bevezető beszélgetés:

Biztosan láttatok már szivárványt akkor, mikor még esik az eső, de már kisütött a nap. Talán nem is véletlen, hogy a szivárvány a remény szimbóluma, hiszen jelzi a rossz idő végét. Most képzeljetek el egy mesebeli várost, ami a szivárvány felett terül el. Olyan akár a mi városunk, de minden ház fala a szivárvány színeiben pompázik. Nincs köztük fehér, fekete vagy barna. Rajzoljuk le, hogyan is néz ki ez a város.

Az alkotás menete:

• Elsőként a szivárványt festjük meg ügyelve, hogy a színek szépen sorban kövessék egymást. A festék piros színével kezdjük, meghúzzuk a szívárvány alsó ívét egészen a lap bal sarkától a lap harmadáig, majd egy újabb ív következik narancssárgával, citromsárgával, világoszölddel, sötétzölddel, világoskékkel, sötétkékkel és végül lilával. Ugye milyen színpompás lett?
  • Most „építsük fel” szivárványvárost. Fessétek meg a házak foltjait, amelyekhez igyekezzetek a szivárvány minden színét felhasználni. A szabály az, hogy nem használhattok sem feketét, sem barnát, hiszen itt még a házakból felszálló füst is színes.
  • Díszítsétek ki a házakat, ügyelve arra, hogy a hozzájuk illő színt válasszátok. A zöld ház cserepei zöldek, a pirosé pirosak legyenek.
  • Mintázzátok ki a város levegőjét színes tűfilcekkel, vagy filcekkel.
  • Most a szivárvány alatti elterülő város következik. Ez korántsem olyan színpompás, a házak feketék és fehérek, csak úgy, mint a kéményekből felfelé szálló füst. Még a levegő is fekete. Ha felépült ez a „sötét város” csempésszünk bele egy kis színt, hiszen mégis csak ráragyog a szivárvány. Válasszatok egy színt, majd ezzel, valamint különböző árnyalataival színezzétek ki a város egy-egy részletét.

Remélem, tetszik nektek ez a színpompás világ! Ti szívesen élnétek ilyen színes házakban/városban? Miért?

Tóth Kamilla Boglárka munkája:

Tóth Kamilla Boglárka