L. Ritók Nóra: A lakoma

(Alsó tagozatos gyerekeknek ajánlott, de működik felsőben is.)

Oktatási cél

Térszeletek ábrázolása. Előtér-középtér-háttér.

Ráhangolódás

Mesélj olvasmány és filmélményeid alapján egy lakomáról. Milyen kellékek vannak benne? Miféle ételek lehetnek az asztalon? Képzeld el, hogy te is részt veszel egy igazi lakomán! Lehet családi, amikor a szüleiddel, testvéreiddel, barátaiddal ülsz egy asztalnál, vagy királyi lakoma is, egy meséből……vagy elképzelheted magad is királyi környezetben.

Anyagszükséglet:

A/3-as rajzlap (lehetőleg műszaki rajzlap)

Filctoll, színes ceruza, porpasztell

Az alkotás menete:

• A rajzlap alsó harmadánál húzz egy vonalat. Ez lesz az asztal, amire helyezd el a lakoma kellékeit, tálakat, kelyheket, sülteket, tortákat, bármit, amit gondolsz. Díszítheted a terítőt is az alkalomhoz illően. Használj filctollat és színes ceruzát!
  • Az asztal mögé rajzold a lakoma résztvevőit! Nagy, díszes, támlás székeken üljenek. Itt is a megfelelő eszköz a filc és a színes. Használd változatosan, próbálj egymásra színezni, mintázni az eszközökkel.
  • Mögöttük nagy ablakok vannak. Ha ügyes vagy, a kinti tájat is meg tudod jeleníteni! Lehetnek súlyos függönyök, királyi címerek is a háttérben. A falat porpasztellel színezd! Legalább két árnyalatot dörzsölj össze! Keress a színkörben egymás melletti színeket! Végül a filctollal megrajzolt formákat tisztítsd meg radírral!
  • Remélem, tetszik. Nézzétek meg egymás rajzát! Kinek a lakomáján vennél részt legszívesebben? Miért?