L. Ritók Nóra: Mesebeli palota

 

A gyerekek hajlamosak bizonyos témákban, amiről talán kevesebb képi ismeretük van, sztereotip formákban gondolkodni. Ilyen a vár, a palota formája is.

Ha ezt a témát kínáljuk, hajlamosak egy nagy várfal ábrázolására, két toronnyal, zászlóval…..nem túl fantáziadús megközelítés.

A feladatkiadással azonban változtathatunk ezen.

Ez a feladat több évfolyamon is jól használható a tudatos képépítés kialakítására, a variációs képességek fejlesztésére. Leginkább 9 éves kortól 12 évesig sikeres. Amikor már a kifejezés öntörvényűségét felülírja a tudatosság, és a mesevilág még megérinti a fantáziájukat.

Feladat

Rajzold meg a titokzatos szultán csodapalotáját az Ezeregyéjszaka meséiből!

A palotát neked kell felépítened rajzban. A szultán is így építette, először a számára fontos helyiségekkel, aztán, ahogy felesége, és gyerekei lettek, mindig épített hozzá új részeket.

Hogy messziről is lássák, milyen sokféle helyiség van, ezért mindegyiket más fajta tetővel terveztette. Másfajta színű és mintázatú kövekkel rakatta ki, és nem volt két egyforma ablak sem. A tetők csúcsain a lakók szimbólumai díszlettek.

Rajzold a palota elemeit a következő lépések szerint

  • Először a saját tróntermét építette meg. Ennek a teteje olyan volt, mint egy turbán, és félhold díszítette, hogy mindenki lássa, ez a szultán terme.
  • Aztán, mivel szeretett enni, a konyha következett. Szorosan a trónterem mellett volt, hogy közel legyen. Nagy, háromszögletű tetejét gránátalmával ékítette.
  • Aztán a katonái jöttek. A trónterem mögött, magas, karcsú toronyban helyezte el őket, hogy messziről észrevegyék az ellenséget. Díszítsd kedved szerint!
  • Kedvenc lovait a katonák tornya mellett abrakoltatta. Rajzold a torony mellé!
  • Amikor megnősült újabb torony következett, színes drágakővel a tetején.
  • Az elsőszülött fiának csodás termet építtetett, már messziről látszott karcsú tornya, csillaggal a tetején.
  • A második gyermeke lány volt. A hercegnő tornya csupa csipke volt, virággal a csúcsán.

  • Mit gondolsz, milyen termeket, tornyokat épített még a szultán? Mire lehetett szüksége? Talán elefántot is tartott? Az milyen épületrészben fért el? És a kutyái? Vagy a kincseskamrája? Rajzold meg őket!
  • Színezd az épületeket filctollal, változatosan, lakóihoz illően!
  • A hátteret kétféle színű porpasztellel dörzsöld be. Finoman érintsd a papírt, hogy a levegő könnyedsége jól kiemelje az épületek súlyosságát! A háttér színezését megoldhatod más technikával is.

Nézzétek meg közösen a kész alkotásokat! Kinek a palotájába költöznétek legszívesebben?

Megyesi Kata 7. osztályos: Mesebeli palota

Turi László 7. osztályos: Mesebeli palota