Ujhelyi Sándor: Éjszakai város

A feladat több korosztálynak is kiadható.

A feladat elején beszélhetünk a gyerekeknek az éjszakai városokról, a világításról, a fényszennyezésről. Arról, milyen hatással lehet ez a városban és közelében élő állatokra, élőlényekre. Megbeszélhetjük, milyen színe van az égnek a városokban éjszaka, és miért nem látszanak a csillagok.

A feladat eszköz és anyagigénye

1 db fekete fotókarton (A/5-től A/3-ig)

1 db fehér műszaki rajzlap (a mérete megegyezik a fotókartonéval)

1 db olló

1db szivacshenger

1db ceruza, radír, fehér zseléstoll, színes ceruza

különböző színű temperák, vizestál

A feladat első részében a gyerekek rajzoljanak a rajzlap teljes terjedelmére egy várost házakkal, fákkal, stb. A lényeg, hogy kivághatóak legyenek.

Második lépésben a kivágott házakat és egyéb dolgokat elhelyezzük a fekete papíron és temperával ráhengerezzük a lapra. Szinte víz sem kell, elég a tempera maga, hogy a sablonok alá ne szivárogjon be a víz, és jól kirajzolódjanak. A házak foltjai így feketék lesznek és a negatív foltok válnak színessé a tempera által. Elég, ha a házak fölötti égbolt lesz hengerezve. A házak alatt az utat nem kell, azt majd a gyerekek megrajzolják.

A következő lépésben mintákat gyűjtünk a gyerekekkel közösen, ha van tábla, akkor egy-egy tanuló ki is jöhet felrajzolni egy mintát, faktúrát. Pl. téglafal, kockakő, hullámvonalak, csipkeminta, stb…A többiek a kivágott papír maradék részére rajzolhatnak különféle felületeket.

A következő lépésében a ráhengerezett házak fekete foltjait kell most a gyerekeknek kitölteniük és az utcát megrajzolni. A részletek megrajzolásához használjuk most a fehér zselés tollat vagy világos színes ceruzákat. Próbáljanak a gyerekek minél több felületet, faktúrát kialakítani a képen, ehhez segítséget nyújt a már összegyűjtött mintakészlet.

Ez a feladat segít a gyerekeknek a grafikai érzékenységük fejlesztésében. Fejleszti a megfigyelőképességet, mivel kétszer is le kell rajzolniuk ugyanazokat a formákat. Segít a rész és egész viszonylatok értelmezésében is. Mintagyűjtésben is jó hatással van rájuk és talán a környezettudatosabb magatartáshoz is hozzásegítheti őket.