Ujhelyi Sándor: Színtündérek palotái

A feladat a színkeverés alapjaival, a hattagú színkörrel foglalkozik és a komplementer színekről is esik majd pár szó. Ez a feladat elsősorban kisebbeknek, ovisoknak és kisiskolásoknak adható ki, mivel az ő korukban foglalkozunk a hattagú színkörrel é s az alapvető színkeverési ismeretekkel. Ezzel a feladattal a gyerekek meg tanulnak alapszínekből elsődleges kevert színeket létrehozni és megtapasztalják ezeknek a színeknek melyek is a kiegészítő színei.

A feladat eszközigénye

– 1 db műszaki rajzlap tetszőleges méretben

– fekete alkoholos filc, esetleg ceruza az előrajzoláshoz, de kicsiknél ez nem szükséges

– tempera: citromsárga, kék és piros színekben

– ecset, vizes edény, papír a színkeveréshez

A feladat bevezetőjeként képzeljenek el a gyerekek egy kis bolygót, amin tündérek élnek. Ezek a tündérek nem csak „egyszerű” tündérek, hanem színtündérek, amik különféle színű házakban laknak. Beszélhetünk ezek után arról, mik is azok az alapszínek (sárga, kék, piros), miért alapszínek ezek (nem lehet őket kikeverni) és milyen színek jöhetnek létre ezekből a színekből ha valamelyik kettőt összekeverjük egymással.

A lapunkra rajzoljuk le a kis bolygót úgy a lap közepére, hogy még legyen elegendő hely a tündérek palotáinak, amelyek a bolygón fognak elhelyezkedni körben. A bolygó megrajzolása után rajzoljunk hat palotát a bolygóra nagyjából egyenlő távolságra. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy ezek a tündérek mind egy-egy egyéniség és nem egyforma palotában laknak, tehát minden palota máshogy nézzen ki. Más legyen a fala, a teteje és más ablakok, ajtók legyenek rajta, stb…

Ha megvan a hat palota, akkor az egyiket színezzük ki az ecsettel sárgára, a kettővel arrébb lévőt kékre és annak a második szomszédját pirosra. Így minden színes palota között van egy fehér, amit majd ezután a már beszínezettek színeinek keverékével fogjuk kitölteni. A sárga és kék között lesz tehát a zöld és így tovább.

Ha jól sikerült a színezés és a rajz is, megfigyelhetjük, hogy a szemben lévő paloták egymás komplementer színeivel vannak kitöltve. Ezután, már csak az maradt hátra, hogy kiszínezzük a bolygót különböző színű csíkokkal körbe-körbe, amiket már szabadon keverünk ki. A feladat végén pedig az ujjainkat használva kitöltjük a hátteret, minden palota mögött a vele szemben lévő épület színével.