Nemzetközi eseményeink

Nemzetközi workshop Brüsszelben

2015. február

Salzburgban

Salzburgban rendezett konferenciát az Ashoka, a Red Bull támogatásával.  Olyan emberek, szervezetek tanácskoztak itt, akik próbálnak olyan változásokat generálni a környezetükben, amelyek jobbá, élhetőbbé teszik a világot, megoldanak problémákat, boldogabbá tesznek embereket. Nagyon örültünk, hogy mi is ott lehettünk…

unnamed

 

 

Bukarestben

Bukarestben rendezte meg az EPA a Román Oktatási Minisztérium támogatásával az iskolai erőszak és a korai iskolaelhagyás témájával foglalkozó nemzetközi konferenciát, melyen 18 ország képviselteti magát. November 28-án a plenáris ülésen lehetőséget kaptunk, hogy az Igazgyöngy tapasztalatait bemutathassuk ebben a témában. Az ülés a parlament tanácstermében volt. Másnap a  workshopokon  gyakorlati kérdésekről folyt beszélgetés.

10806440_858524467511131_5329762617110401829_n

2013. november 25.

Az OSI a Grassroots projekt keretében nemzetközi workshopot szervezett Brüsszelben. A nyolc ország részvételével lezajlott programon az integrációhoz kapcsolódó témákban történt tapasztalatcsere, melybe a résztvevő országokon kívül az Európa-parlamenti képviselők közül is többen képviseltették magukat. Egy kis film bemutatásával ízelítőt adhattunk a nálunk folyó munkából, majd L. Ritók Nóra lehetőséget kapott arra, hogy civil szemszögből elmondhassa tapasztalatait az uniós források integrációs célú hasznosulásáról.

Brüsszelhez


Igazgyöngyösök portugáliai útja

Az Igazgyöngy AMI két tanulója, Kovács Kitti (Tépe), és Pintye Dóri (Berettyóújfalu) nyert meghívást a portugáliai Vouzelában megrendezett Nemzetközi Gyermek Képzőművészeti Biennáléra. Az előzetes pályamunkák értékelésén Kitti arany, Dóri ezüst minősítést kapott, az erről szóló tanúsítványokat Vouzelában, a Városházán vehették át. Az egyhetes program nagy élmény volt. A repülőút, a sokféle nemzetiségű gyermek, a kirándulások, az óceán, a másfajta ételek… mind új volt a gyerekek számára. Az ott tartózkodás során Vouzela és a környék jellegzetes épületeit, utcáit kellett rajzolniuk a gyerekeknek, az alkotásokat végül utcai kirakodáson láthatták az ott lakók, aztán ezeket is zsűrizték. Itt Kitti negyedik helyezést ért el, Dóri pedig elismerő oklevelet kapott. A gyerekeket L. Ritók Nóra kísérte el, akinek szintén élmény volt, hiszen öröm volt ilyen szép helyen dolgozni a gyerekekkel, irányítani a figyelmüket ebben a számukra ismeretlen világban, és fontos volt az iskola kapcsolatépítésében is. Ők voltak a 14. és 15. igazgyöngyösök, akik az utóbbi nyolc évben képviselhették Magyarországot Portugáliában.

Erdélyben táboroztunk

Az igazgyöngyös gyerekek Erdélyben is táborozhattak kedves segítőink és az Eszterlánc Polgári Egyesület támogatásával. Köszönjük a felejthetetlen hetet! Íme a résztvevők beszámolója:

Dragan tábori beszámoló

2014. július 21-én útnak indultunk a romániai Dragan völgybe táborozni, 18 igazgyöngyös kisdiák, két igazgyöngyös felnőtt és egy külsős segítő társaságában, eleget téve Zoli bácsi és István bácsi meghívásának. Nem tudtuk elképzelni sem, mi vár ránk!
A buszról leszállva egy csodálatos helyen találtuk magunkat. Egy hatalmas faházban volt a szállásunk. Az óriási telek végében egy csodálatosan tiszta vizű tó, melyet hegyi patak táplált, körülöttünk hatalmas fenyők adtak hűs árnyékot és öt nagy kutya vigyázott a biztonságunkra.
A kis patak a ház tövében nagy feladatot látott el. Szolgáltatta a ház lakóinak az elektromos áramot, az ivó és fürdővizet.
Az első nap, miután birtokba vettük a házat, megebédeltünk majd elkezdődött az egyhetes szüntelen szórakozás, melyben Zoltán bácsi és István bácsi igen aktív szerepet töltöttek be. Csatlakozott hozzánk két önkéntes segítő Orsi és Fanni, akik végig segítettek mindenben és Csilla meg Józsi, akik nyaralóból önkéntesekké váltak a hét folyamán.
Rengeteget játszottunk, alkottunk és hamar sikerült István bácsi szívébe is belopni magunkat, aki mindennap fürdött velünk a telek végében található hatalmas dézsában, ami már csak azért is nagyon jó volt, mert a második naptól igen sokat esett az eső.
Elmentünk terepjárókkal túrázni, pont úgy, mint a filmekben. Csak úgy vágtunk át a patak vizén! Felmásztunk az Ördög malom vízeséshez, egy másik napon pedig megnéztük a hegyen lakó pásztorok házait. A hegyi esőt nem sikerült megúszni. De nem bántuk. István bácsi és Zoli bácsi mire hazaértünk jól befűtött a házba és forró teával várt minket.
Mikor előbújt a nap csapatjátékokat játszottunk, tollas labdáztunk, fociztunk, hulahoppoztunk szüntelen.
Ha esett az eső gyöngyöt fűztünk, körmönfontunk, rajzoltunk. Apró ajándékokat készítettünk egymásnak és mindenkinek, aki körülöttünk volt, bele értve Camit és Samit, akik a ház körüli teendőket látták el.
Utolsó este kis bemutatóval kedveskedtünk vendéglátóinknak és átadtuk az általunk készített ajándékokat.
Nagyon hamar eltelt ez a hét, tele sok élménnyel, amiért nagyon hálásak vagyunk Vásárhelyi Istvánnak és Zoli bácsinak, akik mindent megtettek azért, hogy jól érezzünk magunkat.
Köszönjük!

Szlovákiai képzés

November 21-22-én a szlovákiai Ipolyságon, és Párkányban tartottunk pedagógusoknak továbbképzést, gyermekközpontú vizuális nevelési módszereinkről. A magyar iskolákban a pedagógusok egy része először találkozott velünk, másokkal más sokadik alkalommal dolgozhattunk együtt. A feladatok a karácsonyi ünnepkörhöz kötődtek, de olyan keretekkel, technikákkal, melyekre könnyen építhetnek újabb feladatokat is a szakemberek. A remek hangulatú képzések, a sikeres alkotások örömmel töltöttek el mindannyiunkat.

Párkány, továbbképzés http://www.felvidek.ma/nezopont/jegyzetkommentar/42798-alkotni-jo-elmenyszeru-vizualis-neveles http://ujszo.com/napilap/regio/2013/11/27/itt-jartak-az-igazgyongy-alapitvany-munkatarsai


Nemzetközi workshop Brassoban

November 13-tól a romániai Brassoban megrendezett, az Erste Alapítvány által szervezett nemzetközi workshopon vettünk részt. A tapasztalatcserén alapítványunkat Szabó Anikó, Balogh Jenőné és Balogh Roland képviselte, a szervezők között pedig ott volt Feldmár Nóra is.

A romaintegráció jegyében az ERSTE Alapítvány szervezésében 2013.11.13-16. időtartamban 15-20  szervezet (köztük az Igazgyöngy Alapítvány) kapott meghívást Brassóba.

A résztvevők bemutatták munkásságukat, működésüket, sikereiket, akadályaikat, nehézségeiket, jövőbeni terveiket.

Mindenkiben nagy volt az érdeklődés a másik fél irányába, mivel kapcsolatok építésére, ötletek merítésére nyílt lehetőség, mellyel jobbá, működőképesebbé, tökéletesebbé tudják tenni saját modelljüket.

a vendéglátói feladatokat a FAST látta el, aki a helyi állapotokat kicsit testközelből is szemléltette az ott lévő szegregátumba szervezett csoportos kirándulással.

A rendezvény jellegzetessége, hogy roma és nem roma közösen vett részt ezen a programon, közösen igyekezett megoldást találni a meglevő problémákra.

Brassó


Evorában

Az idén is meghívást kaptunk a portugáliai Evorában megrendezett nemzetközi gyermek képzőművészeti meetingre. Az idén Juhász Boglárkát L. Ritók Nóra kísérte el. Az alkotással telt héten Evorában, Monsarazban dolgoztunk, de ellátogattunk Lisszabonba és Fatimébe is. A csodálatos régi épületek, katedrálisok, római romok adták a témát, a helyeket a szervezők határozták meg. A végén a főtéren minden alkotást kipakoltunk, sok turista és helyi lakos nézhette meg a képeket. Érdekes volt a nemzeti jelleg, látásmód tükröződése a festményeken, grafikákon. Jellemző volt a realista szemléletű, klasszikus technikákkal készített alkotások túlsúlya. A találkozón 10 ország vett részt, Európából a vendéglátó portugálokon kívül oroszok, ukránok, bolgárok, szlovének, románok, macedónok és mi, magyarok, Ázsiából pedig Indiából és Kínából utaztak gyerekek és pedagógusok.

A korábban beküldött munkákat is értékelték, iskolánk több díjat is kapott. Bogi ezüstéremmel térhetett haza. A rajzoláson kívül táncban is megmutathatta tehetségét, a záró esten egy hastáncprodukcióval kápráztatta el a többieket.


Bécs – “Voices for Tomorrow”

A Nemzetközi Yehudi Menuhin Alapítvány „Voices for Tomorrow” programsorozatának következő állomása Bécsben tartott művészfelkészítő tréning volt 2013. szeptember 14-15-én, ahová meghívást kapott a MUS-E Magyarország is.

A két napos intenzív tréningen Belgiumból, Franciaországból, Ausztriából, Szerbiából és Magyarországról (10 magyar képző-, tánc-, szín- és zeneművész) érkeztek a művészek.

A nemzetközi felkészítő tréningen az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Gólyáné Vad Anikó is részt vett, aki Debrecenben a József Attila Általános Iskola MUS-E programjában képviseltette magát és egyben a művészeti iskoláját.

Továbbképzések

Az idei nyáron két határon túli magyar pedagógusok számára szervezett Nyári Akadémián adtuk tovább módszereinket, szemléletünket. Komáromban a Szlovákia Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében Kiss Papp Csilla és Kocsis Leila tartott továbbképzést, Szabadkán pedig L. Ritók Nóra. A remek hangulatban telt képzéseken csodaszép munkákat készítettek a pedagógusok, a gyakorlatban is kipróbálva a technikákat, átélve a pedagógiai hangsúlyok fontosságát. Volt, aki már rögtön gyereken is „tesztelte” a módszert. A csatolt fotók Grubanov Emília kislányának, Dorottyának a munkái.


Ismét nemzetközi siker az Igazgyöngyben!  2013. június 29.

Biobrikettprogramunk az Erste szociális innovációs pályázatán bekerült a díjazott projektek közé és 16 ezer eurós díjat nyert. A nyereményt a biobrikett program továbbfejlesztésére fordítjuk.

http://www.socialintegration.org/the-winners-of-the-erste-foundation-award-for-social-integration-2013/


A Reuters Hírügynökség járt nálunk 

Június tizenharmadikán a Reuters Hírügynökség járt nálunk, hogy fotós, videós riportot készítsen az Igazgyöngyben folyó művészeti nevelésről. Nagy megtiszteltetés ez nekünk.

Az első, a szöveges riport Készítettek még egy videót, és gyönyörű fotókat….

Balogh László (Reuters) fotói, amit az Igazgyöngy AMI egy óráján készített, Biharkeresztesen.

combo


Beszámoló tevékenységünkről a European InfoNet Adult Education részére – 2013. május 30.

Tánczos Éva összeállított egy kis beszámolót a tevékenységünkről a European InfoNet Adult Education részére, amelynek magyarországi tudósítója.

Ez az Európai Bizottság által támogatott projekt 2005 óta működik, és honlapján a felnőttképzés európai információit gyűjti és sugározza szét. Cél, hogy felnőttképzési információk, módszerek, jó gyakorlatok, kutatási eredmények stb. eljussanak a téma iránt érdeklődőkhöz, egész Európában. A kéthavonta megjelenő InfoNet Hírlevél több mint 4000 szakemberhez jut el.

Míg nálunk felnőttképzés alatt legtöbben – gyakran szakemberek is – csak a munkaerő-piaci képzést értik, addig Európa nagy részén idetartozik az élet valamennyi területére kiterjedő mindennemű (formális, nem-formális, informális) oktatás, képzés, nevelés, információhoz juttatás, amely az emberek életnívóját emeli. Tánczos Éva úgy gondolta, alapítványunk tevékenysége abszolút beletartozik az “adult education” kategóriába (is).

 http://www.infonet-ae.eu/

http://www.infonet-ae.eu/en/articles/igazgyongy-nemcsak-a-gyermekeket-kell-tanitani-1315

http://www.infonet-ae.eu/ http://www.infonet-ae.eu/en/articles/igazgyongy-nemcsak-a-gyermekeket-kell-tanitani-1315


A biobrikett program fődíjat kapott Ausztriában

Az Igazgyöngy Alapítvány toldi biobrikett programja kapta a fődíjat egy bécsi magánalapítvány szociális innovációt támogató pályázatán – jelentették be szerdán Bécsben.

http://hvg.hu/itthon/20130501_Fodijas_lett_a_toldi_biobrikettprojekt_


A kanadai nagykövet látogatása – 2013. április 23. Illusztris vendég érkezett hozzánk 2013. április 23-án délután Tamara Guttman kanadai nagykövet asszony személyében, aki két napos regionális látogatáson tartózkodott a térségben.

Látogatásának célja az volt, hogy tájékozódjon a régió helyzetéről és prioritásairól, illetve Kanada és személyes prioritásainak megfelelő intézményeket látogasson meg. Az egyik ilyen terület az oktatásügy és a gyermekek helyzetének javítása, ezért kerültünk mi is a képbe.

A Nagykövet Asszonyt Berettyóújfaluban fogadtuk, ahol képes beszámolóval mutattuk be oktató és szociális munkánkat, és vontunk párhozamot az ENSZ által deklarált gyermekjogok és a kelet-magyarországi helyzet között. Bízunk abban, hogy ezen a területen együttműködés is kialakulhat köztünk a jövőben.


Elkészült a munkánkat bemutató kisfilm – 

A Budapest Intézet nemzetközi programjában elkészült a munkánkat bemutató kisfilm, mely most már az interneten is elérhető:

http://www.inno-serv.eu/realpearl


Itt vagyok, ragyogok-eccomi qua!  

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület olasz-izraeli-magyar gyerekek részvételével egy közös programban vett részt. A program célja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek egymáshoz, megismerhessék egymást. Olyan képet –gyerek személyi igazolványt készítettünk, aminek a négy oldalára a gyerekek rajzai, fontos adatai kerültek pl. nevük, kedvenc színük, kedves ételük, stb. Rajzoltunk portrét magunkról és a legfontosabb tárgyakat, ami mindennapos az életünkben. Készítettünk egymásnak pólókat, ami az országokat és a gyerekeket hozta közelebb egymáshoz. Olaszországban 2013. április 10-én volt a három ország gyerekmunkáinak a kiállítása és a képzőművész tanároknak a találkozója. Magyarországról négy város vett rész a programban és képviseltük a gyerekeket Olaszországban, Bolognában a kiállításon. Én a debreceni József Attila Általános Iskola 4. osztályosait képviseltem. A felejthetetlen útról fotókkal számoltam be a gyerekeknek.

Gólyáné Vad Anikó


20 éves lett a MUS-E Magyarország – Fogadj örökbe egy osztályt!  

A MUS-E Magyarország Közhasznú egyesület nem titkos szándékkal az összes magyarországi,16 osztályával közös feladatba kezdett márciusban. Mind a 16 különböző helyrajzi adottságokkal rendelkező osztály futároktól kapott egy-egy 2mx1m-es tekercset. A tekercsek fehér alapon különböző, felismerhetetlen fekete vonalakat tartalmaztak. Festékfoltokkal, színes formákkal kellett kitöltenünk bármilyen formában a felületet, hogy a fekete vonalak megmaradjanak. Egy nagyszabású találkozón vettem részt Budapesten, ahol az összes megfestett tekercs találkozott, ill. egy óriási nagy plakáttá olvadt össze. A debreceni József Attila Általános Iskola 2-4. osztályos gyerekek munkái szerepeltek a nagy plakáton.  A 16 osztály munkája a helyrajzi adottságoktól függetlenül olyan egységet tükrözött, amit szerintem, egyeztetések után sem tudtunk volna jobban véghezvinni. Ezzel a plakáttal szeretnénk magunkra a figyelmet felhívni, támogatókat megnyerni. A kampány címe: Fogadj örökbe egy osztályt! A nagy plakát megszületésétől az összeillesztésig videókat és fotókat lehet megnézni az interneten, facebook-on:https://www.facebook.com/mus.e.magyarorszag?fref=ts 

Gólyáné Vad Anikó


Találkozó a FUEN-nel a fenntartható fejlődés jegyében – 

Budapesten találkozott a FUEN (Federal Union of European Nationalities) szervezettel L. Ritók Nóra március 20-án. A nemzetiségek, etnikai csoportok védelmére életre hívott nemzetközi ernyőszervezet pozitívan és érdeklődve fogadta az Igazgyöngy AMI munkásságáról szóló beszámolót. Olyan együttműködési lehetőségeket helyeztek kilátásba, amelyek első sorban a fenntartható fejlődést célozzák meg (mint például komposzt kazán technológiai eljárása). Nyitottak voltak az alapítvány által képviselt komplex problémamegoldó stratégiájára is, és kilátásba helyezték az alapítvány számára jövőbeni segítségnyújtásukat.

Bízunk a sikeres és eredményes közös munkában!


36 között az Igazgyöngy AMI a Sozialmarie pályázaton!

Az innovatív szociális kezdeményezéseket 2005 óta díjazó bécsi székhelyű Unruhe Magánalapítvány által kiírt Sozialmarie Pályázaton az Igazgyöngy AMI bekerült a legjobb 36 innovációs erővel bíró szervezet közé. Az immár 9. alkalommal kiírásra kerülő pályázaton az első legjobb 15 helyezett részesül majd díjazásban. A díjazottak nevét május 1-jén Bécsben hozzák nyilvánosságra.

Érdekesség, hogy a 36 továbbjutó szervezet közül mindössze 8 magyar van. Bizakodva tekintünk a jövőbe, bízunk benne, hogy a Sozilmarie pályázaton dolgozó munkatársak alapítványuknál tett március 14-ei látogatásával átfogó képet kaptak az alapítvány komplex esélyteremtő és integrációs munkájáról.


A Zsil-völgyébe látogatott két helyi segítőnk

Az egész életen át tartó tanulást támogató Re/Discovery Channel projekt keretében az Igazgyöngy Alapítvány két toldi munkatársa, Balogh Jenőné és Matus Zoltánné utazhatott március 14–20. között a romániai Zsil-völgyébe.

A Profilantrop Egyesület munkatársaival közös utazáson az alapítvány helyi segítőinek lehetőségük nyílt bemutatni tevékenységüket, valamint az alapítvány által támogatott Szuno termékeket. Szó esett a Biobrikett programról is, amelynek munkálatai idén nyáron harmadszor kezdődhetnek meg Toldon a helyiek részvételével. A kirándulással egybekötött tanulmányúton a két toldi kolléganőnk megismerkedhetett a BAGázs Közhasznú Egyesület munkatársaival is, amely egy jó lehetőségnek bizonyult az Igazgyöngy Alapítvány és a BAGázs közti ismeretségek elmélyítésére.


A holland TV forgatott nálunk – 

A holland TV az európai szegénységről készített tudósításai sorába ezt a kistérséget is meglátogatta. Alapítványunk kapcsolatrendszerében forgattak az esélyteremtő munkánkról, a családok életéről.

A Joost riportja


Kiutak a társadalmi válságból – nemzetközi konferencia – 

2012. november 11-én  Totyik Tamás, Morva Judit, Táncsics Alapítvány, Le Monde diplomatique által szervezett nemzetközi konferencián Kiutak a társadalmi válságból címmel Hajdúszoboszlón L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány esélyteremtő modelljéről tartott előadást.


Potugália – 2012. –  

2012. október 13. és  20. között ismét megrendezésre került a portugál Évorában a Nemzetközi Gyermek Képzőművészeti Verseny. Iskolánkat Ötvös István és Varga Mihály 14 éves tanulók képviselték, kísérőjük Kovács Lajos volt. A verseny orosz, belorusz, szlovén, ukrán, bolgár és kínai résztvevőkkel zajlott. Tanulóink a legegyedibb rajzi kifejezés módért kaptak díjakat. Köszönjük a Teoartis meghívását és az emlékezetes pillanatokat!


Határon túli magyar pedagógusok továbbképzései

2012. AUGUSZTUS 20-24. SZLOVÉNIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE HAJDÚSZOBOSZLÓN ÚJ MÓDSZEREK ÉS KIHÍVÁSOK AZ ANYANYELV TANÍTÁSÁBANA képzésen augusztus 22-én L. Ritók Nóra a művészeti és anyanyelv kapcsolatáról tartott előadást.NYUGATI SZÓRVÁNYBAN MAGYAR NYELVET TANÍTÓ PEDAGÓGUSOK MÓDSZERTANI TOVÁBBKÉPZÉSE (2012. AUGUSZTUS 19 – 25.) SZÉKESFEHÉRVÁRON A KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLÁN Vizuális nevelés címmel augusztus 23-án délután  L. Ritók Nóra tart előadást.


Egy hét Porciában – 

Az olaszországi Pro Porcia Egyesület meghívására Igazgyöngyös gyerekek táborozhattak Porcia városában. A gazdag programok lehetőséget biztosítottak nemcsak a város, hanem a környék kulturális, turisztikai, gasztronómiai értékeinek megismerésére. A délelőttöket tanulással töltöttük angol nyelvtáborban, délutánonként túráztunk, kirándultunk, strandoltunk…Vendéglátóink finom ételekkel kedveskedtek nekünk. Felejthetetlen hetet tölthettünk el Olaszországban, köszönjük a meghívást, a lehetőséget!


illumiNation: Krétakör-projekt a nemzeti identitásról – 

A Berlini Biennále és a Krétakör szervezésében az illumiNation részeként kiírt pályázat zsűrijébe kaptunk meghívást. A projekt témája a magyar nemzeti identitás. A zsűrizésen nemcsak a nyertes projektekről döntenek, hanem a projekt közös fejlesztése is folyik. A zsűrizés helyszíne Berlin. http://7ora7.hu/hirek/hogy-a-mi-orszagunk-a-mi-orszagunk-legyen-illumination-1-nap http://7ora7.hu/hirek/demokracia-performansz-illumination-2-nap http://nol.hu/lap/kult/20120512-nemzeti_szinhaz_nemet_foldon http://barikad.hu/nemzeti_identitas_20-20120510 http://mandiner.hu/cikk/20120513_magyarsagtudat_berlinben http://varosszolidaritasdemokracia.blog.hu/2012/05/14/kik_vagyunk_mi_kreativ_kiserletezes_a_berlini_biennalen_1 http://index.hu/video/2012/05/18/illumination/

SZLOVÁKIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK XVIII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

2012. március 24-én Rozsnyóban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XVIII. Országos találkozójára meghívást kaptunk. Differenciálás a gyakorlatban címmel L. Ritók Nóra tartott előadást. Azt követően pedig a résztvevők gyakorlati foglalkozáson ismerkedtek a kooperatív tanulásszervezés és a differenciálás néhány technikai fogásával.


XVII. Komáromi Pedagógia Napok Szakmai rendezvénysorozat Komárom 2012. február 13-17.

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya, Komáromi Regionális Pedagógia Központja és a társszervezők rendezésében sor került a XVII. Komáromi Pedagógia Napokra. A szakmai tréningek, programok folyamatosan és több helyszínen is zajlottak. A programsorozat második napján iskolánk képviseletében Török Zita és Berényi Anna a  Központi Óvodában a bemutató foglalkozást követően együtt dolgozott az érdeklődő pedagógusokkal, a délutánba nyúló foglalkozáson több szép közös munkát is elkészítettek. Másnap  a Jókai Mór MTNY Alapiskolában „A kreativitás fejlesztése a művészetek eszközeivel” címmel tanítók és tanárok dolgoztak  közösen iskolánk pedagógusaival. A több éve tartó sikeres együttműködésünk  jelentős állomásai voltak ezek a napok is.


 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2012. február 6-án, a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretei között „A művészetek és annak szociális funkciói” címmel nemzetközi konferenciára kerül sor. A konferencia a cirkusz és a társművészetek szociális szerepéről szól. Alapítványunk vezetőjét, L. Ritók Nórát előadóként kérték fel, az Igazgyöngy Alapítvány példája nagy érdeklődésre tarthat számot az olyan szervezetek körében, akik hátrányos helyzetű gyermekek művészeti képzésével foglalkoznak Magyarországon és külföldön.


Horvátországi képzés

Meghívást kapott iskolánk a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központból Eszékről, egy három napos továbbképzésre.


Brüsszel

Göncz Kinga EU parlamenti képviselő meghívásával lehetőséget kaptunk arra, hogy más nemzetközi karitatív szervezetekkel együtt részt vegyünk az EU Parlament karácsonyi vásárán. Az árusítás eredményes volt, növelve a januártól hiányzó támogatás pótlását az iskola költségvetésébe.

Az iskola tanárai és az alapítvány munkatársai pedig látogatást tehettek a parlamentbe, megismerve annak működését.

Köszönjük a lehetőséget és brüsszeli támogatóink segítségét is!


November 12-14., Brüsszel

Az OSI által szervezett „Helyi jólét megteremtéséért” c. nemzetközi program zárására Brüsszelben került sor, ahol a programban résztvevő 6 ország mintegy 40 civil szervezete között.  Alapítványunk képviseletében Veress Tamás vett részt a rendezvényeken.


2011. október 5-12. Portugália-Évora

12th International Meeting Of Juvenile Art

Október 5-én nagy útra indultunk Nagy Vivien Olívia (12 éves) és Bodnár Brigitta (12 éves) igazgyöngyös tanítványainkkal. Az utazás során felmerült kihívásokat sikeresen legyőztük. Repülőutunk Párizson át Lisszabonba vezetett, majd busszal megérkeztünk a gyönyörű, mediterrán hangulatú Evorába. A rajzversenyen orosz, kínai, ukrán, bulgár gyerekekkel mérhettük össze tehetségünket és tudásunkat. A héten a gyerekek feladata volt a város szépségeinek megfigyelése és képi feldolgozása, kiemelt feladat volt a történelmi szépségű ablakok és ajtók megjelenítése. Nagyon szép munkák születettek. A munka mellett a kirándulásra is jutott idő. Csodálatos épületeket, kiállításokat, tájakat láthattunk és fantasztikus élmény volt az óceán megpillantása, amelyet a gyerekek még életükben először láthattak. Egyik nap Monseraz városába kirándultunk, amely a spanyol határon Portugáliának igazi drágaköve. A kagylógyűjtés, a 35ºC-os meleg és a verseny izgalma teljesen feltöltötte kis csapatunkat. A verseny kiállítással végződött Evora főterén, majd a díjkiosztó ünnepségen Vivien egyik rajza különdíjas lett. Fáradtan bár, de új élményekkel gazdagodva, erőre kapva folytathatjuk tovább munkánkat itt, Berettyóújfaluban az Igazgyöngy AMI keretein belül. Berényi Anna tanár

Londonban – 

Angliában, Milton Keynesben, az Open University szeptember 13 és 15 között rendezte meg a vizuális kutatási módszerekkel foglalkozó II. nemzetközi konferenciáját. Erre a konferenciára, Magyarországról egyedüliként, meghívást kapott a berettyóújfalui székhelyű Igazgyöngy Alapítvány, illetve a fenntartásában működő művészetoktatási intézmény is.

A rangos konferencián, ahol a világ minden részéről ékezett szakértők mutatták be kutatásaikat, nagy érdeklődés övezte a magyar résztvevők bemutatóit is.

Az iskola egy gyermekrajz-kiállítással és egy prezentációval számolt be a vizuális nevelés terén kidolgozott módszereiről. A szervezők kérésére a gyakorlatban is bemutatták gyermekközpontú szemléletüket. Az angol gyerekek nagy örömmel vettek részt a workshopon, amit kiállítással zártak.

Az iskola módszertani innovációi mellett az alapítvány esélyteremtő munkája iránt is nagy volt az érdeklődés. A konferencia filmprogramjában két filmet is bemutattak, ami az alapítványhoz kötődik. A filmekhez kapcsolódó beszélgetéseken sok kérdése volt a résztvevőknek az alapítványt képviselő L. Ritók Nórához.