Rólunk

Az ember olyan, mint a gyöngyhalász. Számtalanszor lemerül és keresi a gyöngyöt. De vajon hányszor találja meg? Hányszor merül hiába, hogy aztán üres kézzel jöjjön fel ismét? Fuldokolva, fogyó oxigénnel, reményvesztetten bukkan ismét a felszínre. Lemondana már, de nem képes rá. Valami vonzza őt a mélybe. Az igazgyöngy… Merül és merül, keres és kutat, eszméletvesztésig…”

— Melissa Moretti: Igazgyöngy

Alapítványunk a keleti határszélen, Magyarország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségének egyikében, a berettyóújfalui kistérségben működik 1999 óta. Fő tevékenységünk a tehetséggondozás, személyiségfejlesztés, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyerekekre.

Az alapítványunk által fenntartott Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény sajátossága, hogy a kistérség 6 településén, összesen 23 faluból, 670 gyerek művészeti nevelését végzi, közülük csaknem 70%-ban hátrányos helyzetű, köztük 250 mélyszegénységben élő gyermekét.

Az iskola külön figyelmet fordít gyermekrajz pályázatokra; évi 450-500 díjat hoznak el tanítványaink hazai és nemzetközi képzőművészeti versenyekről.

Az iskola alternatív módszereit több tankönyv, kiadvány fémjelzi, módszereink iránt nagy az érdeklődés a hazai, határon túli magyar pedagógusok, és más országok szakemberei részéről is. Kiterjedt nemzetközi kapcsolataink Európán is túlnyúlnak.

Alapítványunk az oktatás mellett egy sajátos modellfejlesztésbe is kezdett. Szeretnénk a mélyszegénységben élő gyermekek életesélyeit javítani, számukra jövőképet adni, kompenzálni hátrányukat, segíteni integrációjukat.

Az esélyteremtés három eleme az oktatás,a szociális munka és az intézmények közötti együttműködés.

Ez a modell adaptálható elemeivel segíthet a mélyszegénységben élők helyzetén, más településeken is. Mert hisszük, hogy a gyerekeken keresztül tudunk tenni egy jobb, élhetőbb világért.